Zero Parallax

Gajane Kalatshjan och Vygantas Kirejevas har hittat hem i Åre.  Foto: Jens Blixth

Gajane Kalatshjan och Vygantas Kirejevas har hittat hem i Åre.  Foto: Jens Blixth

 
 

Ger oss häftigare sportevents

Vi ser världen mer och mer i ett 360-gradersperspektiv. Det tackar grundarna av Zero Parallax för, som gör upplevelsen ännu bättre med sin innovation.

Med virtual reality-trenden som växer kommer alla snart vilja uppleva sport, film och spel ur ett 360-gradigt perspektiv. Med dagens teknik, där flera kameror tillsammans skapar den illusionen måste man sy ihop de olika kamerornas vy och lägga väldigt många timmar på att få det till en snygg helhet. 
Experter inom det som kallas ”stitching” tar gärna minst 500 dollar per timme och slukar stor delar av filmbudgetar i dag.
I Åre sitter duon som kommer göra mycket av dagens utrustning föråldrad över en natt. Allt tack vare deras revolutionerande VR-kamerateknologi. 
– I dag är VR främst för gamers men snart kommer alla vilja ta del av upplevelsen trots att många inte ens vet vad det är i dag. Men vi kommer se till att alla kommer kunna ta del av detta på ett bra sätt, säger Gajane Kalatshjan och Vygantas Kirejevas, paret som ligger bakom Zero Parallax. 
De kommer från Litauen och Estland men har hittat sin plats i Åre och på startuphuben House Be. 
– Vi hittade hem här väldigt snabbt, det är en entreprenörsanda i byn som vi gillar och som är väldigt inbjudande. 
Åre är centralpunkten sedan nyårsafton 2015 men i dag har de världen som arbetsfält med en fullbokad kalender av möten i både Japan, Hollywood och europeiska företag inom tv- och filmindustrin. 
Från början jobbade de med att skapa häftiga rymdfilmer till planetarier, som tog åtta månader av stitching för att få klara. 
Efter diverse studier hittade de en lösning på det problemet, som alltså snart kan bli verklighet för film- och tv-industrin. 
Dessutom ser de en stor potential inom sportvärlden, vilket blir extra passande när de verkar i denna region.
– Sport är alltid i framkant när det kommer till denna typ tekniker som förstärker upplevelser. I och med att du kommer kunna göra bättre livestreaming med vår kamera kommer sportevenemang bli en viktig del, slår duon fast.
Deras fysiska kameraprototyp blev klar under hösten och har testats och fått många bolag att jubla över revolutionen. 
Framtiden ser uppenbarligen ljus ut. Både i VR och IRL.

Läs mer på zeroparallax.se