En ny karriär tar fart

Fredrik Carlén har delat livet i Linköping mellan webbyrån Noc och en elitkarriär som triathlet. Nu återfinns han i Åre och Jämtland – i full färd med att lansera träningsverktyget Peppster. 

– Vi såg en lucka på marknaden eftersom det inte fanns något verktyg som klarade av helheten från träningsplanering till uppföljning - oavsett idrott. Planeringen ska vara enkel och visuell, den träning som görs ska kunna registreras utan ansträngning och uppföljningen ska vara kraftfull.  

Webbyrån Noc drömde som många andra om en egen produkt att utveckla. Fredrik Carlén har tävlat på landslagsnivå i triathlon och saknade verktyg för träningsplanering och komplement till alla appar och träningsdagböcker som lanserats i samband med den allt växande träningstrenden. Teamet på Noc hade den samlade kompetensen för att göra detta möjligt. 

– Vi digitaliserar träningsplanering och uppföljning så jag skulle säga att vår största konkurrent är Excel. Alla hittar sina egna vägar men med digitaliseringen är möjligheterna större.

Visionen är tydlig. Peppster ska nu bli ett starkt varumärke i Sverige. Men fokus är globalt, och det är Åre och Jämtland som den geografiska kärnan i satsningen. Fredrik valde att lämna Linköping och huvudkontoret på Noc för att i stället flytta till hit och jobba med Peppster på heltid. I Östersund har han sin kollega Maria Svensson Wiklander, vd på Noc och styrelseordförande i Peppster. 

– Jag flyttade hit både av privata och professionella skäl. Det finns en stor kompetens här i regionen, det är nära till idrottare att bolla med och nära till kapital. Vi har stora evenemang och ser många spännande samarbeten växa fram.

I dag återfinns Peppster i House Be i Åre.

– Jag har suttit med inkubatorer tidigare, här är det väldigt nära till handling. Man får ett bra stöd där man befinner sig i sitt företagande. Det är konkret hjälp i de stora och små utmaningarna, ett riktigt bra stöd. 

Nu siktar de på ännu fler användare från många olika idrotter. 

– Vi har OS-medaljörer och annan tyngd inom eliten. Men vi ser framför allt att Peppster kan användas av motionärer, inom gymvärlden och även som friskvårds-plattform på företag.